Prejsť na obsah
Dianie na fakulte

 : Paula Knappová
 : 2. ročník
 : doc. Ing. arch. E. Vráblová, PhD.

Bytový dom Ružinov – L je osadený v obytnej zóne na Súmračnej ulici v Bratislave. V západnej časti riešenej parcely prechádza cesta napajajúca sa na hlavný dopravný priechod na Ružinovskej ulici. Z južnej a východnej strany ohraničujú pozemok dva bytové domy a na severe sa nachádza prázdna parcela a Park Ostredky. V blízskom okolí je materská škôlka, základná škola, stredná škola, potraviny, pošta, reštaurácie, zástavky MHD, park a množstvo zelených plôch. Táto lokalita je preto atraktívna pre všetky vekové skupiny. Cieľom návrhu bolo teda vytvorenie príjemného komunitného bývania pre všetkých. Na parcely bytového domu je preto umiestené detské ihrisko, oddychové zóny, množstvo zeleňe a terasy polyfunkčních priestorov ako je napr. Kaviareň a reštauracia. Taktiež parkovacie miesta a stojany pre bicykle. Koncepcia bytového domu je založená na pôdorysnom tvare L. Jedná sa o kombinovaný bytový dom, ktorý je v jednej časti sekciový a v druhej časti pavlačový. Tento pôdorysný tvar L je predelený exteriérovou pavlačou, ktorá umožnuje priechod do sekciovej zony, kde sa nachádzajú 3-4 izbové byty a pavlačovej zony, kde sú 1-2 izbové byty a taktiež dovoluje priechod navštevníkom polyfunkčných priestorov. Exterierová pavlač má však aj estetickú funkciu elegatne doplna fasádu. Fasáda je tvorená s vysoko kvalitného pohľadového betonu a doplňajú ju veľké presklené okná a línové balkony pozdlž celej fasády. Z východnej strany je fasáda obzvláštnená aj exterierovým schodiskom. Tieto materiály a prvky fasády zapadajú svojou jednuchosťou do prostedia. Konštruciou navrhovanej stavby je železobetonový kombinovaný skelet, ktorý je rozčlenení do modulov. V bytovom dome je podzemná garáž s 50parkovacími miestami a priestorom na odkladanie bicyklov, kočíkov a taktiež sú tu navrhnuté pivnice. Na prvom nadzemnom podlaží je 6 priestorov na prenájom s hygienickým zázemím z toho dva priestori sú vyhradené pre kaviareň a reštauráciu s terasami a oddychovou zónou. Na druhom až piatom nadzemním podlaží sú byty – 1-izbové (4), 2-izbové (12), 3-izbové (4), 4-izbové (4) Dispozícia bytov bola navrhnutá tak aby využívala čo najefektívnejšie priestor aj orientáciu na svetovú stranu, obývacie izby spolu s kuchyňami sú orientované na západ a hygienické zázemia a vstupné chodby sú orientované do horizontálnej komunikácie – pavlače, číže na východ.