Prejsť na obsah
Dianie na fakulte

 : Zuzana Geralská
 : 2. ročník
 : Ing. arch. Pavel Kosnáč

Mojou úlohou bolo navrhnúť polyfunkčný bytový dom pre komunitné bývanie v mestskej časti Ružinov. Oblasť, v ktorej je daný pozemok, vyniká svojou dobrou občianskou vybavenosťou a množstvom zelene. Práve to ho robí atraktívnym pre všetky vekové kategórie. Mojim zámerom bolo vytvoriť príjemné prostredie pre kolektív ľudí bývajúcich v tomto bytovom dome. Urbanistický koncept nadväzuje na ortogonalitu súmračnej ulice. Objekt má preto tvar obdĺžniku. Jeho dlhšie strany fasády sú orientované na východ a západ. Pri situovaní budovy som zohľadňovala zachovanie všetkej vysokej zelene. Vedľa objektu sa nachádzajú spevnené plochy určené pre šport. Sú tvorené tromi rovnakými kruhmi, ktoré prepájajú chodníky. Na pozemku sa ďalej nachádza aj niekoľko peších komunikácií. Bytový dom je sekciový s dvomi hlavnými vstupmi. Dve vedľajšie vstupy vedú do komunitných miestností a ďalšie dve do prenajímateľných priestorov, ktoré sa nachádzajú na prvom nadzemnom podlaží. Na východnej strane pozemku sa nachádza vjazd do jednopodlažnej podzemnej garáže s 23 parkovacími miestami, z toho dve sú určené pre ZŤP. V garáži sa taktiež nachádza aj 14 kobiek. Na prvom nadzemnom podlaží sa nachádzajú prenajímateľne priestory a komunitné miestnosti vybavené základným zariadením a s biliardom. Každé vyššie poschodie ponúka na výber rôzne druhy bytov. Druhé a štvrté nadzemné podlažia sú totožné. Obsahujú tri jednoizbové, tri trojizbové a dva dvojizbové byty. Na treťom nadzemnom podlaží sa nachádza 7 bytov. Z toho sú dve štvorizbové, tri dvojizbové, jeden trojizbový a jeden jednoizbový. Na najvyššom nadzemnom podlaží sa nachádzajú tri byty. Dve z nich majú prístup k strešnej terase. Pri dispozícií bytov som dennú časť orientovala na západ a nočnú na východ. Fasáda je tvorená vertikálne kladenými smrekovými lamelami upevnených na čiernych oceľových tyčiach. Ich vzhľad dotvára sklenené zábradlie. Fasáda vytvára architektonický vzhľad domu. Na vrchu bytového domu sa nachádza vegetačná, extenzívna nepôchodzná strecha. Schodiskové priestory sú presvetlené veľkými oknami.