Prejsť na obsah
Dianie na fakulte

 : Adela Hanzalíková
 : 2. ročník
 : Ing. arch. Pavel Kosnáč

Ateliérová práca predstavuje návrh bytového domu v Bratislave na Strečianskej ulici , mestskej časti Ružinov. Bytový dom má dobré dopravné napojenie do centra mesta aj na diaľnicu. V blízkam okolí sa nachádza park, potraviny, kaviareň, škola, materská škola a iná občianska vybavenosť. Bytový dom je umiestnený v pokojnej bytovej zástavbe pri okraji pešej zóny. Pešia zóna je tvarovaná parterom novostavby s občianskou vybavenosťou, ktorá vytvára novú stavebnú čiaru, a ostro prechádza do zelených plôch po okrajoch pešej zóny, ktoré vrcholia parkom. Bytový dom je tvorený dvoma samostatnými komplexmi bodových bytových domov. Bodový bytový dom A je umiestnený v južnej časti pozemku a pokračuje v novej stavebnej čiare. V severnej časti pozemku je umiestnený bytový dom B, ktorý je od stavebnej čiary posunutý k úrovni plotu pozemku školy, a tak plynulo prepája mestský parter so zelenými plochami po okrajoch pešej zóny. V suteréne bytových domov je riešená spoločná garáž pre obidva bytové domy, s rozlohou skoro celého pozemku. V garáži sa nachádza 54 parkovacích miest pre osobné automobily, s toho je päť miest určených pre TZB a 6 miest pre motorku. V suteréne sa nachádzajú komunikačné jadrá pre bytové domy, miestnosti TZB, prenajímateľné komory, z ktorých 10 sa nachádza pri parkovacom mieste a 7 pri komunikačnom jadre. Prístup do suterénu je zabezpečený východnou rampou napájajúcou sa na slepú cestu za panelovým domom. Bytový dom A ponúka 2 1-izbové byty, 4 2-izbové byty, 6 3-izbových bytov a 1 4-izbový byt. V bytovom dome B  sa nachádza  3 1-izbové byty, 6 2-izbové byty, 3 3-izbových bytov a 1 4-izbový byt. Dispozičné riešenie bytov má oddelený nočnú a dennú časť prepojenú chodbou. Denná časť je spojená v otvorenej miestnosti, ktorá priamo prechádza do chodby. Na prízemí obydvoh domov sa nachádzajú prenajímateľné priestory. Asymetrické rozloženie okien balkónov a loggií vytvára kontrast ku symetrií a monotónnosti panelových domov v okolitej zástavbe. Fasáda je riešená bielym kompozitným panelovým obkladom, ktorý necháva vyniknúť nepravidelné radenie okien. Biela farba fasády v spojení s bielim chodníkom pešej zóny a zelenými plochami v okolí vytvára sviežo pôsobiace prostredie. Uloženie bytových domov vytvára dva prepojené priestory zelenej plochy, ktoré sú upravené chodníkmi pristupujúcich k parteru. Línie chodníkov sú zvýraznené trsmi tráv, ktoré vďaka svojej výške oddeľujú a vytvárajú súkromný priestor bytových domov.