V máji bolo otvorené 3. Bienále architektúry a krajinárstva vo Versailles. Téma medzinárodného bienále vychádza z predpokladu, že priemerné teploty vo Francúzsku a v ďalších krajinách stúpnu do roku 2100 približne o 4 °C. Tento teplotný posun premení naše súčasné mierne podnebie prakticky na subtropickú oblasť. Vystavené architektonické a krajinárske projekty z celého sveta skúmajú uvedené javy a navrhujú riešenia zmierňujúce následky zmeny klímy s pomocou prirodzených spôsobov ochladzovania a tienenia nášho prostredia. Bienále ponúka návštevníkom viaceré tematické expozície prezentované v rámci celého Versailles. Kurátori výstavy, 4⁰ Celzia medzi tebou a mnou (4⁰ Celsius entre toi et moi), Sana Frini a Philippe Rahm zamerali expozíciu v priestoroch ENSA-V na analýzy a architektonické koncepcie sústredené na markantné teplotné zmeny mestského a krajinného prostredia. V rámci výstavy bola vydaná aj publikácia, ktorá prezentuje typické chladiace a tieniace systémy v rôznych krajinách, ktoré sú súčasťou subtropického pásma. Kniha okrem iného prináša študentské analytické pozorovania priamo z prostredia. Niektorí študenti ENSA-V sa sústredili na juh Španielska – Sevilla, Granada (viď. ukážka z publikácie).
Do expozície tohtoročného bienále vybrali kurátori spolu s dielami profesionálnych ateliérov aj najlepšie práce francúzskych a zahraničných študentov, medzi ktoré bol zaradený aj ateliérový projekt Márie Bogárovej (FAD STU), ktorá vypracovala svoj návrh na škole architektúry ENSA Versailles v zimnom semestri 2024/2025 v rámci pobytu Erasmus+. Jej projekt Manifest chladničky, ktorý patrí medzi ocenené projekty v kategórii Zem, poukazuje na plytvanie potravinami – problém, ktorý taktiež výrazne prispieva k nepriaznivým zmenám našej klímy. Projekt sa sústredil na tému pravidelných trhov vo Versailles, kde tak, ako v mnohých iných mestách, nepredané potraviny po skončení trhov putujú do odpadu. Sú to často záhradné a poľnohospodárske produkty, ktoré sú hygienicky nezávadné a jedlé a je možné ich využiť. Študentský návrh Márie Bogárovej prináša do priestoru trhového námestia vo Versailles Pavilón využívajúci prirodzené systémy chladenia. Objekt je navrhnutý z lokálnych materiálov - z hlineného betónu, piesku a tehly a funguje na princípe „púštnej chladničky“, kde odparovanie vody z medzivrstvy mokrého piesku medzi dvoma hlinenými stenami znižuje vnútornú teplotu až o 10°C. Ide teda o prirodzené chladenie bez použitia technológií. Tento pavilón je navrhnutý ako konkrétny objekt v reálnom prostredí parížskeho regiónu, je však zároveň aj určitým modelovým riešením a symbolickým objektom udržateľnosti. Cieľom jeho konceptu je prispieť k nášmu premýšľaniu o tom ako žiť zodpovednejšie a uvedomovať si dôležitosť každého nášho rozhodnutia. Ústrednou ideou pavilónu / chladničky bolo vytvoriť miesto, v ktorom budú nevyužité potraviny voľne dostupné komukoľvek, aj osobám, ktoré sa dočasne ocitli v nepriaznivej sociálnej situácii, čím sa tento koncept stáva aj činom solidarity.